top of page
Blog: Blog2
Search

JOKAINEN ASKEL MERKITSEE - Uudet liikuntasuositukset 2019

Olipa jo aika päivittää näitäkin suosituksia uudelle tasolle. Vaikka edelleen vanhat suositukset raskaammasta liikkumisesta pätevät, on vanhan mallin alle lisätty kaksi terveyden kannalta merkittävää pykälää: kevyt liikehdintä päivän aikana sekä riittävä palauttava UNI. Nykyelämä on todella passiivista ja se on nyt huomioitu uudessa valtakunnallisessa liikuntasuosituksessa, jossa painotetaan kevyenkin arkiliikunnan merkitystä. Jokainen askel ja minuutti liikkeessä merkitsee eli kaikki liikkuminen on kotiinpäin ja kevyelläkin liikkeellä on jo terveysvaikutuksia. Pitkään paikallaan oloa tulee tauottaa ja peppu on hyvä nostaa penkistä useammankin kerran tunnin aikana. Toisinsanoen liiku ja ole aktiivinen arjessa aina kun mahdollista. Kävele paikasta toiseen, valitse rappuset, kanna kauppakasseja ja siivoa kotona jne.
Hienoa uudessa suosituksessa on myös riittävän ja laadukkaan unen korostaminen kaiken pohjana. Tämä on asia, joka on monella ollut pitkään retuperällä eikä ei ole saanut ansaitsemaansa arvostusta. Viimeistään nyt on aika tehdä muutos ja panostaa riittävän unen saamiseen, sillä se on kaiken jaksamisen ja hyvinvoinnin perusta. Levon merkitystä ei voi painottaa tarpeeksi ja unenlaatua voi parantaa ja nukahtamista helpottaa monilla konsteilla. Ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittua ja välttää älypuhelimien käyttöä. Ruudun sijaan valitse kirja, tee kehonhuoltoa tai keskustele kumppanisi kanssa. Anna itsellesi aikaa rauhoittua ja mene ajoissa sänkyyn. Pidä makuuhuone viileänä, sillä se helpottaa nukahtamista.Raskaamman liikkumisen ohjeistus on edelleen sama: Reipasta hengästyttävää liikuntaa vähintään 2,5h/vko tai rasittavaa liikuntaa 1h 15min/vko. Tämän lisäksi tulee harjoittaa vähintään kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa ja liikehallintaa. Treenaa kuntosalilla, tee kotitreenejä tai käy ryhmäliikunnassa. Valitse lajit joista pidät ja jotka kannustavat sinua lähtemään liikkeelle. Raskaammat pihatyöt sopivat myös tähän kategoriaan.

Vapaa-ajalla liikutaan enemmän kuin ennen, mutta tunnin kova treeni ei vielä korvaa koko päivän passiivisuutta, joka on lisääntynyt entisestään. Pohdi kuinka voisit itse lisätä omaa aktiivisuutta arjessa. Voisitko kävellä tai pyöräillä töihin, kävellä kauemmalta bussipysäkiltä, kantaa kauppakassit kotiin tai lähteä lounaalla pienelle happihyppelylle?


Ihanaa syksyä!

-Natsku

64 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page