top of page
Blog: Blog2
Search

Paluu arkeen

Pitkään nukkuminen, auringonotto, kavereiden kanssa hengailu ja kesäherkut vaihtuvat aikaisiin aamuihin, toimistossa/koulussa kyhjöttämiseen ja arkiruokiin. Moni on viettänyt lomansa ja paluu töihin, kouluun ja rutiineihin on taas edessä. Lomalla ote pääsee helposti lipsumaan ja rytmi on hakusessa niin nukkumisen, treenien kuin syömisenkin suhteen. Jotkut puhkuvat uutta intoa, mutta kaikille motivaation löytyminen syksyä kohden ei ole yhtä helppoa. Siksi listaankin nyt seitsemän vinkkiä, joilla paluu arkeen helpottuu eikä syksy näytä enää niin pitkältä ja synkältä!


1. Älä torkuta!

Torkuttaminen vain väsyttää entisestään ja tekee vällyjen välistä nousemisesta vaikeampaa. Parasta olisi jos pystyisi heräämään luonnollisesti ilman herätyskelloa, mutta toiseksi parhain tapa on nousta heti herätyksen soidessa.


2. Aamurutiinit

Ota aikaa aamuun, jotta ehdit rauhassa herätä ja suorittaa aamurutiinit ilman kiirettä. Itse aloitan aamuni aina kehon herättelyllä (jooga, venyttely, aamulenkki tai -jumppa) riippumatta siitä kuinka aikainen herätys on kyseessä. Kun kropan saa liikkeelle alkaa mielikin herätä eikä koko aamupäivä mene unenpöpperössä.


3. Muista hyvä aamiainen

Kuten keho myös aivot tarvitsevat energiaa toimiakseen. Aamiainen antaa energiaa tulevaan päivään ja auttaa myös säännöllisen ateriarytmin ylläpitämisessä.


4. Säännöllinen syöminen ja monipuolinen ravitsemus

Tartu kiinni arkirytmiin syömällä säännöllisesti ja monipuolisesti, jotta verensokerit pysyvät tasaisena pitkin päivää. Näin et nuukahda kesken päivän ja hyvien ruokavalintojen tekeminen on helpompaa kun mielihalut pysyvät kurissa.


5. Nuku riittävästi ja pidä kiinni unirytmistä myös viikonloppuisin

Rauhoittuminen illalla ennen nukkumaanmenoa parantaa unen laatua ja nopeuttaa nukahtamista. Laita kännykkä hyvissä ajoin sivuun ennen nukkumaanmenoa, lue kirjaa, joogaa tai tee kehonhuoltoa. Mikä vain itsestäsi tuntuu hyvältä ja rauhoittaa mieltä. Vältä stressaavien työ- tai koulutehtävien hoitamista myöhään illalla. Pyri siihen, että nukkumaanmenoaika ja herääminen pysyvät lähellä arkirytmiä.


6. Liiku säännöllisesti

Liiku 3-4 kertaa viikossa mieltymystesi mukaan. Älä myöskään unohda päivittäistä hyötyliikuntaa: kävele rappusia, tee taukojumppaa, pyöräile töihin tai mikä ikinä omaan arkeesi parhaiten sopii.


7. Nauti elämästä!

Vaikka kesä on ohi ei se tarkoita, että ei enää voisi extempore lähteä viikonloppureissulle tai piristyä näkemällä ystävää kahvikupposen äärellä. Aikaa löytää aina asioille, jotka ovat itselleen tärkeitä.


Ihanaa ja reipasta syksyä!


-Natsku

26 views0 comments

Comments


bottom of page