top of page
Blog: Blog2
Search

Vaakalukema terveyden mittarina...


Vielä aivan liian usein kuulen turhautumiseen asti keskustelua ja huolta vaakalukemasta ja siitä, kuinka paino ei putoa vaikka treenaa ja syö terveellisesti. Samalla unohdetaan tarkkailla sitä omaa peilikuvaa, kehitystä treenissä sekä oikeasti saavutettua hyvää oloa. Kiinteytyvä kroppa ei aina tarkoita samaa kuin alhaisempi vaakalukema. Urheileva nainen ei todellakaan aina paina vähän. Etenkin, jos aloitat oikeasti lihasmassaan tähtäävän salitreenin, niin se voi näkyä vaa’alla myös kasvavana lukuna ja se ei ole huono asia!


Painon sijasta terveyteen vaikuttaa kehonkoostumus eli kehossa sisäelinten ympärillä olevan viskeraalirasvan määrä, lihasmassa sekä oma peilikuva. Näitä ei vaaka osaa sinulle kertoa. Sitä paitsi paino vaihtelee kuukauden, viikon, päivän ja jopa muutaman tunnin sisällä sadoista grammoista useampaan kiloon, joten kuinka luotettava tämä mittari voi edes olla? Painon vaihteluun vaikuttaa moni asia ja siksi ylöspäin heilahtanut vaakalukema ei saisi aiheuttaa niin suurta ahdistusta ja radikaaleja toimenpiteitä.


Hiilihydraattivarastot. Kun ollaan oltu pitkään minimaalisilla hiilareilla, ja ruvetaan kasvattamaan hiilihydraattien saantia terveelliselle tasolle, niin lihasten hiilarivarastot (glykogeenivarastot) täyttyvät. Yksi gramma hiilaria voi sitoa itseensä jopa 3 grammaa nestettä, ja tämä kun pakkautuu lihaksiin eli sinne minne niitä halutaankin, niin se näkyy vaakalukeman lisäksi toisinaan myös lihaksissa, jotka pomppaavat esiin.


Hikoilu pudottaa painoa hetkellisesti, jos menetettyä nestettä ei korvata. Nestevaje kuitenkin heikentää urheilusuoritusta, joten muistataan tankata sitä nestettä treenatessa.


Kuukautiset. Kuukautiskierto vaikuttaa painoon. Useimmilla naisilla keho kerää nestettä noin 10 päivän ajaksi kuukautisvuodon ympärillä. Tyypillisisesti nestekertymä ja painonnousu on suurimmillaan kuukautisvuodon alkaessa ja nesteen määrä normalisoituu sen jälkeen. Yksilöllinen painon kertyminen saattaa vaihdella voimakkaasti useimmiten 1-2 kilon välillä.


Syöminen ja juominen. Kun ruokaa syödään enemmän, niin sitä on enemmän suolessa. Sekin näkyy vaa’alla. Eli jos sait käteesi uuden treeniohjelman ja ruokavalion, jossa lähtötilanne korjataan järkevälle tasolle, niin parissa viikossa hankittu pari kiloa ei välttämättä todellakaan aina tarkoita sitä rasvaa.


Paino ei kerro sinusta mitään tai määritä sinua ihmisenä. Sen heilahtelu ei tee sinusta sekunnissa manaattia tai pilaa hyvää fiilistä. Jos vaakalukemaan ei osaa suhtautua rennosti on parempi pysyä pois vaa'alta ja tarkkailla enemmän sitä omaa hyvää oloa ja peilikuvaa. Vaakalukema ei ole vakava asia ja sen nousu (etenkin urheilevalla) on toisinaan vain hyvä juttu, sillä olet saanut lisää pihviä varteen ja se näkyy positiivisena suorituskyvyn/voiman kasvuna. Muista myös, että paino ei millään tavalla ole verrannollinen asia toisten ihmisten kesken.


Ihanaa viikkoa ja nauttikaa elämästä!

p.s. manaatit on söpöjä eikä nekään murehdi painostaan<3


-Natsku114 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page