top of page
Blog: Blog2
Search

Valmentajan vastuu


Valmentajan vastuu on herättänyt paljon keskustelua viime päivinä Laura Peipon avatessa suunsa ensimmäisenä aiheesta. Kirjoitus kosketti kovasti myös itseäni, sillä olen täysin samaa mieltä siitä kuinka suuri vastuu valmentajalla on antaessaan neuvoja ja ohjeita valmennettavilleen. En tosiaan halua mainostaa itseäni tai nostaa itseäni jalustalle kertomalla kuinka vastuuttomia ja ammattitaidottomia valmentajia alalta löytyy. Asia on kuitenkin sen verran tärkeä ja huomionarvoinen etten voi olla asiaan puuttumatta. Mikään ei nosta niskakarvojani niin pystyyn kuin se, että lukee tai kuulee aivan järkyttäviä neuvoja ja vinkkejä, mitä ihmisille suolletaan liittyen terveyteen ja hyvinvointiin.


Nykyään on huolestuttavan paljon liikkeellä sellaisia valmentajia, joilta puuttuu täysin tietämys ihmisen terveydestä, anatomiasta ja fysiologiasta tai ylipäätään valmentamisesta. Itse osataan kyllä treenata ja mahdollisesti on saatukin tuloksia aikaan ja oma kroppa kireään kuntoon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kyseisellä yksilöllä olisi minkään tason osaamista itse valmentamisesta. On ehkä käyty joku viikonloppu koulutus ja hommattu PT:n paperit jostain helposti ja nopeasti, mutta ei muuten ole kiinnostuttu kehittämään itseään valmentajana tai omia asiakkaitaan kohti heidän omia tavoitteitaan. Tyrkytetään vain sitä omaa treenityyliä, jolla on itse saanut itsensä kuntoon. Olemme kuitenkin yksilöitä eivätkä samat työvälineet käy mitenkään meille kaikille. Se mikä toimii toiselle voi toisen vain viedä kauemmas siitä mitä he ovat lähteneet alun perin tavoittelemaan.

Pahinta tässä ehdottomasti on se, että vaikka on lähdetty tavoittelemaan sitä hyvinvointia ja terveempää elämää, lopputulos on ollut täysin päinvastainen ja onkin tehty terveydelle vain vahinkoa. Näiden vahinkojen korjaamiseen sitten saattaa mennä hyvinkin kauan aikaa, sillä keho on saattanut mennä aivan sekaisin kitukaloreilla sinniteltäessä ja viisi kertaa viikossa salilla hikoiltaessa aamuaerobisten lisäksi. Usein nämä valmennukset tarjoavat nopeita tuloksia ja niitä kohden sitten mennäänkin keinoja kaihtamatta. Ei kuitenkaan ole oikotietä onneen vaan pysyvät tulokset tulevat systemaattisesti edeten pitkällä aikavälillä ja kärsivällisyydellä.


Väärän tiedon jakaminen on väärin ja valmentajalla on vastuu siitä, että oma ammattitaito on riittävällä tasolla. Luulo ei ole tiedon väärti. Valmennus ei saa pohjautua vain omaan kokemukseen vaan sen tulee olla hyvin perusteltua. Ihminen jota ohjaat luottaa sinuun ja antaa oman terveytensä ja kehonsa sinun käsiisi, sillä uskoo saavansa sinulta apua. Et voi vahingoittaa toista ihmistä tietämättömyydellä ja kapeakatseisuudella, sillä kyse on ihmisen elämästä.


Kaikkien valmentajien tulisi tässä vaiheessa katsoa peiliin ja kysyä itseltään olenko varmasti se hyvä valmentaja, joka opiskelee jatkuvasti uutta ja kehittää itseään, se valmentaja, joka ei kuvittele jo tietävänsä kaikesta kaiken, se valmentaja joka välittää valmennettavistaan ja heidän terveydestään, olenko se vastuullinen valmentaja?

Hyviä valmentajia ja nettivalmennuksia on kuitenkin tarjolla paljon. Mutta ihmisten pitäisi oppia kriittiseen ajatteluun mitä näitä kohtaan tulee. Vaikka se oma idoli rupeaisi myymään nettivalmennuksia ja jakamaan ohjeita siitä kuinka itse pitää kehostaan huolta, ei se tarkoita, että se sama ohjelma ja ruokavalio sopisi millään tasolla samanlaisena juuri sinulle. Olemme kuitenkin kaikki erilaisia ja meillä jokaisella on erilaiset lähtötasot, erilaiset tavoitteet ja erilaiset mahdollisuudet oman hyvinvoinnin kehittämiseen.


Peippo kirjasi blogikirjoituksessaan hyviä vinkkejä siitä, minkä tulisi soittaa hälytyskelloja valmentajaa tai nettivalmennusta valittaessa:


· Sanat pika, super, teho, nopea, kuuri ja tehokas eivät kuulu siihen kun puhutaan ihmisen terveydestä ja hyvinvoinnista. Ei ole olemassa oikotietä onneen. Muutokset tulevat pitkäjänteisestä työstä, jolloin myös tulokset ovat pysyviä. Kyse ei ole mistään pikakuurista vaan terveellisestä elämäntavasta.


· Uskomattomat ennen-jälkeen kuvat, joissa tulokset on tehty parissa viikossa. Siinä ajassa paino ei ole pudonnut rasvaa poistamalla vaan nesteitä pudottamalla. Terveellinen painonpudotus tapahtuu pitkällä aikavälillä.


· Kun valmentaja peilaa vain omaan kokemukseen. Jokainen meistä on yksilö eikä yksi keino toimi kaikille.


· Kun ruokavaliosta otetaan jotain pois. Siinä vaiheessa kun mainostetaan esimerkiksi hiilihydraatitonta dieettiä tai rasvatonta ruokavaliota tulisi hälytyskellojen todella kolista ja lujaa. Terveellinen ruokavalio sisältää kaikkia energiaravintoaineita eikä mitään tule karsia pois missään tapauksessa.


Valmentajaa valitessa panosta laatuun. Helppoahan se olisi ostaa netistä edullinen valmennus parilla kympillä, mutta pahimmassa tapauksessa siitä koituvat terveysongelmat tulevat paljon kalliimmiksi. Meillä on kuitenkin vain yksi keho, joten etsi valmentaja joka haluaa oikeasti auttaa sinua yksilöllisesti. Olemme kaikki erilaisia ja on turha ajatella yhden ruokavalion ja treeniohjelman soveltuvan meille kaikille. Hyvä valmentaja maksaa, sillä kenenkään ammattitaito ei ole tullut ilmaiseksi. Ole kärsivällinen, sillä tulokset eivät tule salamana taivaalta vaan vaativat aikaa.


Voit käydä lukemassa Laura Peipon kirjoituksen täältä!


-Natsku

129 views0 comments

Σχόλια


bottom of page